Numele cotidianului: Új Magyar Szó
Anul şi data apariţiei: 06/3/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Cs. P. T.
Titlul articolului: Képviselet nélkül hagy a törvény?
Acces online: https://umsz.manna.ro/index.php?menu_id=2101&cikk=64162

Numele cotidianului

Az új választási törvény elméletileg még azt is lehet?vé teszi, hogy mind a két magyar szervezet bejusson a törvényhozó testületbe, ám a gyakorlat azt mutatja: ha az RMDSZ és a bejegyzés alatt álló Magyar Polgári Párt (MPP) nem fog össze, jó eséllyel parlamenti képviselet nélkül maradhat az erdélyi magyarság.

Ez sz?rhet? le a lapunk által megkeresett Márton Árpád RMDSZ-es képvisel?házi frakcióvezet? és Szász Jen? MPP-elnök szavaiból. A két politikust a kedden megszavazott jogszabályról kérdeztük.

Márton: a térképen sok minden múlik

Márton Árpád RMDSZ-frakcióvezet?

„Az erdélyi magyarság szempontjából az új választási törvényt akár elfogadhatónak is nevezhetjük, ha sikerülne elhitetnünk minden egyes romániai magyarral, hogy az új rendszerben is valamennyi szavazat számít. Nem vész tehát el még az a 20-25 szavazat sem, amit körzetenként a Kárpátokon túl él? magyarok adnak le” – állapította meg Márton Árpád.

Szerinte a törvény egyetlen erénye, hogy továbbra is a szavazatok arányában jutnak mandátumhoz a pártok. „A rendszer még így is a nagy pártoknak kedvez, mert az egyéni kerületes választások esetében a szavazó általában nem hiszi el, hogy nem vész el a voksa, így nem szavaz a kis pártokra” – magyarázta a frakcióvezet?.

Márton Árpád szerint teljesen új helyzetet teremt, hogy ha az RMDSZ-nek politikai versenytársa is akad, mint amilyen a bejegyzés alatt álló MPP. „Ahhoz, hogy az ötszázalékos parlamenti küszöböt elérje, a két párt valamelyikének meg kell kapnia a 6,5 százalékos romániai magyarság szavazatainak 85 százalékát. Ha ez egyiknek sem sikerül, egyik sem kerül be” – mondta a politikus.

Mint ismert, az új törvény által bevezetett úgynevezett alternatív küszöb szerint parlamentbe bejutott pártnak tekinthet? majd az az alakulat is, amelynek hat képvisel?je és három szenátora végez els? helyen az egyéni választókerületekben. A frakcióvezet? szerint ez sem zárja ki annak a lehet?ségét, hogy a romániai magyarság parlamenti képviselet nélkül maradjon.

„Ez esetben nagyon sok múlik a választókerületek megrajzolásától” – figyelmeztetett. Márton legoptimistább forgatókönyve szerint a kormány úgy rajzolja a „választási térképet”, hogy 12 képvisel?i és 6 szenátori kerületben többségében legyenek a magyar szavazók.

A legpesszimistább változatban a politikus 7 magyar többség? képvisel?i, és 3 szenátori kerülettel számol. Az el?bbi változat egyébként elméletben még azt is lehet?vé teszi, hogy mind az RMDSZ, mind az MPP elérje az alternatív küszöböt, ha el?zetes egyeztetések révén „megfelezik” egymás közt a kerületeket.

Szász Jen? MPP-elnök

Fotók: Mihály László

Szász Jen? MPP-elnök

Szász: fából vaskarika

Nem lelkesíti az új választási törvény Szász Jen?t sem. „Sikerült Romániának megint valami olyasmit alkotnia, aminek nincs párja a világon. Fából vaskarikát fabrikált a választási törvényb?l a parlament” – értékelte kérdésünkre a jogszabályt. Az MPP elnöke úgy véli, feszültségeket és bonyodalmakat teremt majd az, hogy a törvény szerint még az is el?fordulhat: a választókerületét megnyer? jelölt végül nem kap mandátumot.

A politikus szkeptikus az alternatív küszöb tekintetében. „Ha csak négy képvisel?i és két szenátori kerületet kellett volna megnyerni a parlamentbe jutáshoz, nagyobb mozgásterünk lett volna” – fejtegette.

Szerinte az ötszázalékos küszöbnél valamivel könnyebben teljesíthet? ugyan az alternatív küszöb az MPP számára, pártja azonban nem a konfrontáció, hanem az együttm?ködés híve a parlamenti választásokon. „Ez az új törvény minket az RMDSZ-szel való párbeszédre ösztönöz” – mondta az MPP elnöke.